Pensioenweek in beeld week 44

nov 05

We houden je via onze nieuwsbrief graag op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Hierbij verzamelen we uit alle beschikbare media het laatste nieuws. We willen natuurlijk geen auteursrechten op nieuwsartikelen schenden, vandaar dat we ze in sommige gevallen samenvatten tot 150 karakters. Dan geven we wel de link aan waar je het bronartikel (eventueel betaald) kan lezen.

Printen? Download dan hieronder de gratis pdf.
Leuk om met andere pensioenliefhebbers te discussiëren over deze berichten? Ga dan naar onze LinkedIn pagina.

Pensioenakkoord

 

Zzp’ers doen met aversie mee met de uitwerking van het pensioenakkoord

Hoewel de organisaties van zzp’ers niks moeten weten van de uitwerking van het pensioenakkoord, gaan ze toch meepraten over de uitwerking van een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid om invloed uit te oefenen. Het alternatief was immers langs de kant staan.

Bron:           FD
Datum:        28 oktober 2019

Wetgeving

 Antwoorden op Kamervragen over het bericht ‘Gepensioneerden metaalfondsen gaan kortingen sneller voelen’

Minister Koolmees beantwoordt de vragen over het bericht van het FD: ‘Gepensioneerden metaalfondsen gaan korting sneller voelen’. De vragen waren afkomstig van het lid van Brenk (50PLUS).

Bron:           Rijksoverheid

Datum:        28 oktober 2019

Kamerbrief over welvaart gepensioneerden

Minister Koolmees informeert de Tweede Kamer over welvaart van gepensioneerden. Dit doet hij naar aanleiding van het verzoek om een brief, terzake  het CBS-bericht ‘Welvaart van gepensioneerden, van het lid Van Brenk (50PLUS).

Bron:           Rijksoverheid
Datum:        28 oktober 2019

Nota naar aanleiding van het verslag bij de Verzamelwet SZW 2020

Minister Koolmees heeft de nota naar aanleiding van het verslag van de Verzamelwet SZW 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron:           Rijksoverheid

Datum:        28 oktober 2019

Fiscaal

Vragen & antwoorden van het Centraal Aanspreekpunt Pensioen (CAP)

Het CAP van de Belastingdienst krijgt regelmatig vragen over de fiscale behandeling van pensioenen. Het kan voor de praktijk nuttig zijn kennis te nemen van de vragen & antwoorden van het CAP.
Deze week zijn er geen nieuwe publicaties geweest.

Bron:           Centraal Aanspreekpunt Pensioenen

Datum:        1 november 2019

Internationaal

Belgische pensioenfondsen doen het goed

De Belgische pensioenfondsen realiseerden in de loop van het eerste semester een gemiddeld rendement van 8,47 procent. De fondsen maakten zo een einde aan de negatieve prestaties van vorig jaar.

Bron:           De Specialist
Datum:        20 oktober 2019

Rechtspraak

Hof: Onderscheid bij indexering actieven en niet-actieven

Het Hof Den Bosch oordeelt bij de uitleg van de pensioenovereenkomst, dat de werknemer heeft te begrijpen dat het onderscheid bij indexering tussen actieven en niet-actieven de bedoeling was. Doordat de werknemer akkoord heeft gegeven, heeft de werknemer ook het vertrouwen gewekt dat hij met de indexering instemde.

Bron:           Rechtspraak
Datum:        8 oktober 2019

Rechtbank: Pensioenfonds hoeft een kandidaat bestuurder niet met positieve aanbeveling ter toetsing aan DNB voor te leggen

De rechtbank Midden-Nederland oordeelt in deze zaak dat een pensioenfonds een kandidaat bestuurder niet met positieve aanbeveling ter toetsing aan DNB hoeft voor te leggen. In de zaak is een kandidaat bestuurder namens gepensioneerden gekozen, maar acht het fonds hem niet geschikt. Het fonds legt de kandidaat met dat oordeel van het bestuur ter toetsing voor aan DNB. De vordering om een positieve aanbeveling te doen wordt afgewezen, omdat het fonds DNB alle relevante informatie moet geven.

Bron:           Rechtspraak
Datum:        8 oktober 2019

Overig

CBS: Prognose levensverwachting 65-jarigen

Het CBS veracht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,75 jaar zal zijn in 2025. Dit is een fractie hoger dan in de prognose van 2018 (20,74 jaar). Dat komt neer op een verschil van een halve week. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.

Bron:           CBS
Datum:        1 november 2019

Vier op tien bedrijven willen oudere werknemer compenseren voor pensioenakkoord

Dat blijkt uit onderzoek van pensioenadviseur Mercer. Bijna de helft van alle werkgever (46%) vindt een gelijke premie-inleg voor jong en oud passen bij de toekomstplannen van de organisatie. Vier op de tien bedrijven willen daarom hun oudere werknemers compenseren voor afschaffing van de doorsneepremie.

Bron:           AMweb
Datum:        31 oktober 2019

Bonden sturen Koolmees brandbrief

Minister Koolmees is namens de Vakbondcentrales verenigd in de SCO in een brandbrief gevraagd om met hen in overleg te gaan over de situatie bij pensioenfonds ABP. Immers is de dekkingsgraad bij ABP onvoldoende. De bonden in de SCO zijn het er niet mee eens dat (oud-)werknemers en werkgevers de oplossingen van de problemen door de lage rente moeten betalen.

Bron:           CNV
Datum:        31 oktober 2019

Pensioenbestuurders verdienen meer per jaar

Volgens onderzoeksbureau TPRA is hebben pensioenbestuurders 11% meer verdiend vorig jaar. Uitvoerende bestuursleden van pensioenfondsen verdienen gemiddeld 171.000 euro per jaar bij een volledige werkweek. De stijging is het grootste bij de grotere opf’en. Vooral pensioenfondsen die geen hevige dreiging voor korting kennen, betalen hun bestuurders beter.

Bron:           AMweb
Datum:        30 oktober 2019

Netspar: keuzearchitectuur pensioensparen voor zelfstandigen

Volgens Netspar sparen zelfstandigen minder voor hun pensioen dan werknemers. Een aanzienlijke groep zelfstandigen spaart waarschijnlijk te weinig, maar hebben vaak ook gegronde redenen om anders of minder te sparen. Netspar introduceert een mogelijke (deel)oplossing, namelijk het invoeren van een keuzearchitectuur die zelfstandigen aanzet tot meer pensioensparen en tegelijkertijd hun keuzevrijheid niet beperkt.

Bron:           Netspar
Datum:        28 oktober 2019

Ouderen willen demonstreren om pensioenkorting te voorkomen

Ouderen willen protesteren tegen het huidige pensioenbeleid. De woede onder ouderen verandert nu in concrete actieplannen om naar Den Haag te gaan. De ouderen vinden dat hun maandelijkse uitkering omhoog moet, in plaats van omlaag. Het idee heerst nu om volgende maand de straat op te gaan.

Bron:           Trouw
Datum:        25 oktober 2019

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.