Pensioenweek in beeld week 36

sep 07

We houden je via onze nieuwsbrief graag op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Hierbij verzamelen we uit alle beschikbare media het laatste nieuws. We willen natuurlijk geen auteursrechten op nieuwsartikelen schenden, vandaar dat we ze in sommige gevallen samenvatten tot 150 karakters. Dan geven we wel de link aan waar je het bronartikel (eventueel betaald) kan lezen.

Printen? Download dan hieronder de gratis pdf.
Leuk om met andere pensioenliefhebbers te discussiëren over deze berichten? Ga dan naar onze LinkedIn pagina.

Publicaties

Wet versterking bestuur pensioenfondsen microlearnings
De Wet versterking bestuur pensioenfondsen heeft wijzigingen aangebracht in de governance van pensioenfondsen en is na drie jaar geëvalueerd. Swalef werkte aan deze evaluatie mee en SPO heeft samen met Swalef en Regioplan microlearnings opgenomen over het evaluatierapport. Handig! Bekijk de filmpjes op spo.nl/perform of via de volgende links:

https://lnkd.in/deDCdBu
https://lnkd.in/dfkThP4
https://lnkd.in/dU2QUuD
https://lnkd.in/d6_VeAp

Bron:           Swalef
Datum:         6 september 2018

Met partnerships van Diederik Kok en Edwin Schop zet Swalef een belangrijke stap
Lees het gehele persbericht via de onderstaande link op de website.

Bron:           Swalef
Datum:         6 september 2018 

Wetgeving 

Parlementair jaar start met implementatie IORP 2
In het nieuwe parlementaire jaar dat deze week begon is de implementatie van IORP 2 het eerste pensioenonderwerp op de agenda in Den Haag.

Bron:           PensioenPro
Datum:         7 september 2018

Beantwoording schriftelijk overleg PEPP
Minister Hoekstra van Financiën stuurde 5 september 2018 de Tweede Kamer de antwoorden van de vragen die zijn gesteld in het schriftelijk overleg PEPP. “Het kabinet blijft van mening dat PEPP een beperkte meerwaarde heeft voor het pensioenaanbod in Nederland. Het kabinet is evenwel tevreden dat het compromis de belangrijkste bezwaren adresseert, die Nederland bij het voorstel had. Daarnaast zal Nederland zich bij de trilogen blijven inzetten voor het geheel uitsluiten van IORP’s als aanbieders van PEPP.”

Bron:           Rijksoverheid
Datum:         5 september 2018

Europees Parlement stemt in met PEPP
Maandag 3 september 2018 stemde ECON (commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement) in met een aangepaste verordening voor PEPP. Het Pan-Europees Pensioen Product (PEPP) is een derde pijler product en moet grensoverschrijdende uitvoering van pensioensparen zo eenvoudig, veilig en kosteneffectief mogelijk maken. Het Nederlandse kabinet heeft al uitgesproken dat PEPP de inrichting van de tweede pijler van het Nederlandse pensioenstelsel niet mag raken.

Bron:           Europees Parlement
Datum:         4 september 2018

Kamerbrief bij halfjaarlijkse overzicht van toezeggingen gedaan aan de Eerste Kamer
Minister Koolmees (SZW) zendt de Eerste Kamer een geactualiseerd overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen.

Bron:           Rijksoverheid
Datum:         4 september 2018

Financieel

Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft in augustus stabiel
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus stabiel gebleven op 109%. De beleidsdekkingsgraad bleef eveneens stabiel op 109%. Dat blijkt uit de pensioenthermometer van Aon. De druk voor een nieuw stelsel wordt met het stagnerende herstel alleen maar groter, nu er bij de grotere fondsen toch kortingen dreigen.

Bron:           AON
Datum:         3 september 2018

Fiscaal

Vragen & antwoorden van het Centraal Aanspreekpunt Pensioen (CAP)
Het CAP van de Belastingdienst krijgt regelmatig vragen over de fiscale behandeling van pensioenen. Het kan voor de praktijk nuttig zijn kennis te nemen van de vragen & antwoorden van het CAP. Deze week zijn er geen nieuwe berichten.

Bron:            Belastingdienstpensioensite
Datum:         4 september 2018

Overig

Levensverwachting stijgt minder hard
Een Nederlandse baby geboren in 2017 heeft een gemiddelde levensverwachting van 81,7 jaar. Niet eerder was de levensverwachting in Nederland zo hoog.

Bron:           CBS
Datum:         7 september 2018

Tandtechniek kort maximaal 9,3% bij overgang naar PFZW
Dat schrijft het pensioenfonds Tandtechniek in een brief aan deelnemers, die in handen is van PensioenPro en het FD. De aangekondigde korting van 9,3% is nodig omdat het pensioenfonds dit najaar fuseert met PFZW.

Bron:            Financieel Dagblad
Datum:         5 september 2018

ANBO wil compensatie voor btw-verhoging
ANBO maakt zich grote zorgen om de groepen de laagste inkomens, waaronder gepensioneerden met een laag aanvullend pensioen. Volgens het CPB én het kabinet zit de koopkracht, ondanks de btw-verhoging, in de lift doordat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Maar mensen met een laag inkomen, onder wie gepensioneerden met een inkomen tot ongeveer € 13.800, betalen geen inkomstenbelasting.

Bron:           ANBO
Datum:         4 september 2018

‘Pensioenfondsen moeten gaan nadenken over communicatie bij kortingen’
Het financieel herstel bij de pensioenfondsen stagneert. Dat concludeert Aon bij de maandelijkse analyse van hun pensioenthermometer. De gemiddelde dekkingsgraad bij de pensioenfondsen bleef in augustus gelijk op 109 procent. Omdat er bij de grote fondsen nog steeds kortingen dreigen, neemt volgens Aon de druk om tot hervorming van het pensioenstelsel te komen steeds verder toe.

Bron:           Amweb
Datum:         4 september 2018

FNV zet pensioendebat op scherp met eis AOW-leeftijd
De pensioenleeftijd moet worden bevroren op 66 jaar. Elk ander voorstel veegt vakbond FNV van tafel. Dat heeft vakbondsleider Tuur Elzinga vandaag aangegeven in gesprek met Trouw. Zonder toezegging over de AOW-leeftijd zal de FNV zich niet achter een nieuw pensioenakkoord scharen. Volgens Elzinga zijn de bonden en de werkgevers er op de pensioenleeftijd bijna uit, al wordt die uitspraak meteen betwist door vakcentrale VCP.

Bron:           Amweb
Datum:         31 augustus 2018

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.