Pensioenweek in beeld week 29

jul 17

Via onze nieuwsbrief houden we je zoals altijd graag op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen. Hiervoor verzamelen we uit alle beschikbare media het laatste nieuws. Maar we doen meer in deze nieuwe realiteit, waarbij we leren werken en leven met het  Coronavirus. We bieden je graag continuïteit, rust én inspiratie. Bijvoorbeeld met een serie inspirerende filmpjes van bestuurders en specialisten, en een op de invloed van Corona op pensioenen ingerichte webpagina, die we continu up-to-date houden. Maar ook over het pensioenakkoord, communicatie en governance hebben we continu up-to-date webpagina’s.

We willen natuurlijk geen auteursrechten op nieuwsartikelen schenden, vandaar dat we ze in sommige gevallen samenvatten tot 150 karakters. Dan geven we wel de link aan waar je het bronartikel (eventueel betaald) kan lezen.

Leuk om met andere pensioenliefhebbers te discussiëren over deze berichten? Dat kan natuurlijk in onze LinkedIn groep. Hierin vind je natuurlijk ook dagelijks updates over pensioennieuws, onze opleidingen en meer. Lid worden? Zoek dan in je LinkedIn zoekbalk naar ‘Swalef Pensioennieuws’ en klik op ‘lidmaatschapsverzoek’.

Printen? Download dan hieronder de gratis pdf.
Leuk om met andere pensioenliefhebbers te discussiëren over deze berichten? Ga dan naar onze LinkedIn pagina.

Wegens de zomervakantie passen we de frequentie van de Pensioenweek in beeld aan. Dat betekent dat de eerstvolgende op 21 augustus 2020 verschijnt, met daarin natuurlijk al het nieuws van de tussenliggende weken. Fijne vakantie!

Inspiratiefilmpjes: Besturen in tijden van crisis en Besturen in de nieuwe realiteit

Pensioenfondsbestuurders in de nieuwe realiteit

We komen langzaam in een nieuwe realiteit. Wat gaat terug naar wat het was en wat blijft over van wat we tijdens deze crisis geleerd hebben? We vroegen het een aantal pensioenfondsbestuurders en andere pensioenprofessionals. Een nieuwe reeks filmpjes. Als vervolg op ‘pensioenfonds besturen in crisistijd’. ‘Hoe doe je dat in de nieuwe realiteit?’

Bekijk de inspiratiefilmpjes van Gisella van Vollenhoven-Eikelenboom, Lenneke Roodenburg, Peter Borgdorff, Leen Paape, Norma van den Berg, Marco Zannoni en Gül Poslu. Klik hier. Ook hebben we hier een compilatie van gemaakt.

Pensioenfondsbestuurders tijdens crisis

Een pensioenfonds besturen tijdens een crisis. Hoe doe je dat eigenlijk? We vroegen het een aantal specialisten, waaronder bestuurders zelf.

Bekijk de inspiratiefilmpjes van Pieter Verhoog, Tim Kamphorst, Emanuel Geurts, Guus Wouters, Willem Reijn, Sandra Smits, Toine van der Stee, Pascal Hogenboom en José Suarez Menendez. Klik hier.

We zijn weer op kantoor!

Ons kantoor in Woerden is al een tijdje 1,5 meter proof gemaakt. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je veilig bij ons op bezoek kunt komen en de opleidingen kan volgen. Ons Coronabeleid is er helemaal op aangepast. Dit allemaal om weer samen te komen.

Kom je langs? Koffie staat klaar. Samen in deze #nieuwerealiteit.

Corona en Pensioen

Corona & Pensioenpagina, dagelijks actueel met al het nieuws

Alle informatie over pensioenen en Corona op één plek.

Er is weer een nieuw bericht geplaatst:

 • Beantwoording Kamervragen over het vereenvoudigen van betaling pensioenpremie bij faillissement
 • Rutte wil onder strenge voorwaarden tóch akkoord gaan met coronasubsidies
 • CBS: Economie diep in fase van laagconjunctuur

Lees het hier.

Pensioenakkoord

Pensioenakkoord verzamelpagina

Een verzamelplaats voor alles wat je wil weten over het pensioenakkoord.

Er zijn weer nieuwe berichten geplaatst:

 • Uitwerking Pensioenakkoord: VCP hekelt vasthouden aan gekozen compensatieregeling
 • Pensioenfondsen: premies ook na akkoord volgend jaar hoger
 • Pensioenakkoord? Check. Nu begint het echte werk
 • Debat over het pensioenakkoord
 • Koolmees houdt vast aan dubbele regeling nieuw DC-pensioencontract
 • Kamer weet: niet meer morrelen aan moeizaam bereikte pensioenakkoord
 • Geen duidelijkheid Koolmees over kortingen pensioenen komende jaren
 • Theo Gommer: ‘Jongere komt er bekaaid vanaf in het pensioenakkoord’
 • Projectierendement leidend bij beleggingen in nieuw pensioenstelsel
 • DNB: Nieuw pensioen neemt bron generatieconflict weg
 • Koolmees: voorstel VCP niet geschikt
 • Zoveel onzekerheid bij het nieuwe pensioenstelsel is onrechtvaardig

Bekijk de pagina hier.

Pensioencommunicatie

Pensioencommunicatie verzamelpagina

Deze pagina is het verzamelpunt van alle relevante informatie over pensioencommunicatie.

Er zijn deze week geen nieuwe berichten geplaatst.

Klik hier om hem te bekijken.

Governance

Governance verzamelpagina

Deze pagina is het verzamelpunt van alle relevante informatie over governance.

Er zijn deze week geen nieuwe berichten geplaatst.

Klik hier om de pagina te bekijken.

 

Publicaties

Pensioenakkoord nieuwsbericht

Werden we 12 juni 2020 ineens verrast dat ‘ze’ eruit waren. Een jaar eerder, op 5 juni 2019 werd het Pensioenakkoord gesloten door sociale partners en het kabinet. En inmiddels heeft 4 juli 2020 ook de FNV ingestemd, en heeft minister Koolmees de Hoofdlijnennotitie met de gezamenlijke technische uitwerking van het Pensioenakkoord op 22 juni 2020, aan de Tweede Kamer gezonden, zijn er meer dan 200 Kamervragen gesteld, waarop inmiddels antwoorden zijn, en is het eerste debat met de Tweede Kamer 14 juli 2020 geweest. Er is inhoudelijk al veel te vertellen, en ook zijn er nog veel vragen.

In ons pensioenakkoord nieuwsberichten zetten wij de hoofdlijnen voor je op een rij zoals deze uit de Hoofdlijnennotitie naar voren komen. Lees het bericht hier.

Blog Sandra Smits

Wil je weten hoe de toetsingsgesprekken bij DNB verlopen in deze nieuwe realiteit? Sandra Smits van Mens&Kennis weet er alles over en schreef een blog. Interessant! Deze gesprekken komen ook aan bod in onze Geschiktheidsopleiding niveau A: Toetsingsgesprek door Mens & Kennis. Lees hier haar blog.

 

Wetgeving

Beantwoording Kamervragen over het vereenvoudigen van betaling pensioenpremie bij faillissement

Minister Koolmees beantwoordt vragen over ‘het vereenvoudigen van betaling pensioenpremie bij faillissement’.

Bron:           Rijksoverheid

Datum:         15 juli 2020

Debat over het pensioenakkoord

Na jarenlange onderhandelingen sloten werkgevers, vakbonden en minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in juni een pensioenakkoord. De Kamer debatteerde erover. De komende zes jaar zal het Nederlandse pensioensysteem grondig worden verbouwd. Het pensioen wordt persoonlijker en gaat meebewegen met de economie. Ook komt er een betere regeling voor mensen met zware beroepen en gaat de AOW-leeftijd langzamer omhoog.

Bron:           Tweede Kamer

Datum:         14 juli 2020

Antwoorden op Kamervragen over het pensioenakkoord

Antwoorden van minister Koolmees op de Kamervragen over het pensioenakkoord.

Bron:           Rijksoverheid

Datum:         10 juli 2020

 

Rechtspraak

Kifid: Als adviseur stukken niet te snel weggooien

Financieel adviseurs moeten stukken die betrekking hebben op het tot stand komen van een rechtsverhouding bewaren zolang die verhouding bestaat volgens Kifid. Naar het

oordeel van de Commissie kan in het midden blijven of Tussenpersoon zijn zorgplicht jegens de consument heeft geschonden.

Bron:           Kifid

Datum:         16 juli 2020

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: belastingplichtige heeft niet de keuze inkomen in de Duitse belastingheffing te betrekken

De heer X woonde in 2014 en 2016 in Nederland. Hij ontving in die jaren onder andere twee pensioenuitkeringen vanuit Duitsland. Beide uitkeringen bleven onder de grens van € 15.000 zoals genoemd in artikel 17, tweede lid van het Belastingverdrag Nederland-Duitsland 2012. Dat betekent dat het heffingsrecht over deze pensioenuitkeringen in dit geval is toegewezen aan Nederland.

X stelde zich op het standpunt dat het Belastingverdrag Nederland-Duitsland 2012 nietig is, omdat de inkomensgrens van € 15.000 als genoemd in artikel 17, tweede lid van het Verdrag willekeurig zou zijn. De rechtbank oordeelde dat deze inkomensgrens is overeengekomen als gevolg van bilateraal overleg tussen Nederland en Duitsland. Het Verdrag is parlementair behandeld en goedgekeurd door de Tweede Kamer. De inkomensgrens is niet willekeurig en maakt het Verdrag niet nietig.

De rechtbank concludeert dat als gevolg van het aan Nederland toegewezen heffingsrecht over pensioenen tot € 15.000 X niet de keuze heeft om zijn inkomen in de Duitse belastingheffing te laten betrekken. Het hof heeft deze uitspraak bevestigd.

Bron:           Rechtspraak

Datum:         5 juni 2020

Fiscaal

Vragen & antwoorden van het Centraal Aanspreekpunt Pensioen (CAP)

Het CAP van de Belastingdienst krijgt regelmatig vragen over de fiscale behandeling van pensioenen. Het kan voor de praktijk nuttig zijn kennis te nemen van de vragen & antwoorden van het CAP. Het overzicht van u-rendementen en marktrenten is bijgewerkt op 17 juli 2020.

Bron:           Centraal Aanspreekpunt Pensioenen

Datum:        17 juli 2020

 

Overig

Overname pensioenuitvoerder InAdmin RiskCo door Achmea en PGB

Achmea en PGB nemen pensioenuitvoerder InAdmin RiskCo over. Zij willen met de systemen van dit bedrijf een gezamenlijke pensioenadministratie opzetten, waar ook andere uitvoerders aan mee kunnen gaan doen.

Achmea en PGB worden beide 50% eigenaar van InAdmin RiskCo. Zowel PGB als Achmea Pensioenservices schakelt over op het nieuwe, door InAdmin RiskCo zelf gebouwde pensioenadministratiesysteem RAP.

Bron:           PensioenPro

Datum:         17 juli 2020

Netspar: deeltijdpensioen vermindert werkdruk terwijl pensioeninkomen op peil blijft

Uit onderzoek van Netspar blijkt dat deeltijdpensionering ervoor zorgt dat de werkdruk vermindert, terwijl het toch mogelijk is een adequaat pensioeninkomen te behouden. Nu er minder institutionele prikkels zijn om eerder te stoppen met werken, kan deeltijdpensioen de komende jaren een grotere rol gaan spelen in het geleidelijk afbouwen van het werkende leven. Dit kan gunstig zijn voor de overheidsfinanciën, aangezien mensen met deeltijdpensioen meer jaren pensioenpremiebetalingen en belastinginkomen genereren.

Bron:           Netspar

Datum:         15 juli 2020

Bijval in Kamer voor Pensioenlabel VCP YP

VCP Young Professionals vindt in de politiek bijval voor haar oproep om te komen tot een zogeheten Pensioenlabel. Met een Pensioenlabel kunnen werknemers straks in één oogopslag zien hoe de pensioenregeling van hun (aankomende) werkgever scoort. Minister Koolmees spreekt van een interessant idee en wil hierover met VCP YP het gesprek aangaan.

Bron:           VCP
Datum:         15 juli 2020

Beleggers laten tanden zien op de aandeelhoudersvergadering

Uit het evaluatierapport van het ava-seizoen 2020 van Eumedion blijkt dat aandeelhouders nog nooit zoveel voorstellen hebben verworpen als tijdens het afgelopen seizoen van aandeelhoudersvergaderingen. Het grote thema was het bonusbeleid, waar bij acht bedrijven door aandeelhouders tegen het voorgestelde bonusbeleid werd gestemd. Beleggers lijkt in te grijpen omdat ze meer naar de maatschappelijke context kijken.

Bron:           FD

Datum:         15 juli 2020

CBS: Economie diep in fase van laagconjunctuur

Volgens de Conjunctuurklok van het CBS is de economie ook in juli 2020 diep in laagconjunctuur. In de Conjunctuurklok van juli presteren 11 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt diep in de fase van laagconjunctuur. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben voor veel indicatoren in de klok vanaf verslagmaand maart grote invloed.

Bron:           CBS

Datum:         15 juli 2020

Netspar: Verbeteren van de inzetbaarheid van oudere werknemers tot aan pensioen

Netspar heeft een design paper gepubliceerd waarin zij twee manieren beschrijven om de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers te verbeteren. Ten eerste, het aanbieden van een centrale (activerende) begeleider aan werknemers, die hen adviseert en stimuleert bij het tot stand brengen van veranderingen die hun inzetbaarheid kunnen vergroten. En ten tweede een ondersteunende (digitale) infrastructuur voor werknemer en werkgever waarin alle relevante informatie wordt samen gebracht.

Bron:           Netspar

Datum:         15 juli 2020

Kamer wil plan om flexwerker sneller pensioen te laten opbouwen

Het kabinet moet met plannen komen om ervoor te zorgen dat flexwerkers en uitzendkrachten sneller beginnen pensioen op te bouwen. PvdA en GroenLinks roepen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op met werkgevers en bonden om tafel te gaan om tot een plan te komen om de ‘wachttijden’ te verkorten. Door de manier waarop de pensioenpremies straks worden geregeld, is het in het nieuwe stelsel nog belangrijker om vroeg pensioen op te bouwen.

Bron:           Reformatorisch Dagblad

Datum:         15 juli 2020

OvFD en Adfiz kritisch op weer verhogen bijdrage aan kosten doorlopend AFM-toezicht

De OvFD en Adfiz vinden het plan om adviseurs en bemiddelaars toch weer meer te laten bijdragen aan de kosten van het doorlopend AFM-toezicht op basis van een algemeen argument. OvFD noemt het plan niet legitiem. Adfiz stelt dat de motivatie voor deze tussentijdse aanpassing roept vragen op ten aanzien van de wijze waarop de uitgangspunten voor het toerekeningssysteem worden toegepast.

Bron:           VVP

Datum:         14 juli 2020

Evenveel faillissementen als in eerste helft 2019

In het eerste halfjaar van 2020 zijn, ondanks de coronacrisis, ongeveer evenveel faillissementen uitgesproken als in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

Tot en met week 27 zijn er in totaal 1.969 bedrijven (inclusief eenmanszaken) failliet gegaan, veertien meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Bron:           CBS

Datum:         13 juli 2020

Grote zorgen gepensioneerden over periode tot aan nieuw pensioenstelsel

Omdat het nog jaren kan duren voordat het nieuwe pensioen uit het pensioenakkoord er is, vrezen gepensioneerden alsnog forse kortingen op het pensioen in de jaren tot aan de invoering van het nieuwe stelsel. Ouderenorganisaties pleitten daarom in aanloop naar het Kamerdebat afgelopen week voor een overgangsregime dat de kans op kortingen kleiner maakt.

Bron:           FD

Datum:         13 juli 2020

HDN ontwikkelt standaard voor berekening pensioeninkomen met MPO

Hypotheekadviseurs hoeven niet meer zelf het pensioeninkomen van een klant te berekenen. HDN ontwikkelde samen met NHG, geldverstrekkers en intermediairs rekenregels en een rekentool om het inkomen te berekenen op basis van de gegeven uit MijnPensioenOverzicht (MPO). ING, ABN Amro, Aegon, Florius en Rabobank beginnen met en pilot. Klanten downloaden zelf hun pensioengegevens van MPO, waarna de adviseur deze data invoert in de gestandaardiseerde rekentool.

Bron:           AMweb

Datum:         9 juli 2020

 

Eerstvolgende opleidingen


Deze opleidingen worden gegeven bij ons op kantoor in Woerden. Ons kantoor is Corona-proof ingericht. Voor meer informatie zie ons 
Coronabeleid. Mochten de maatregelen vanuit het RIVM toch weer verzwaren, wordt de opleiding online vervolgd. Je ontvangt dan bericht van ons.

 

 

 

 

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.