Opleiding Geschiktheid Pensioenfondsen (Geschiktheidsniveau Pre A)

Printen? Download hier de informatie in pdf.

“Het niveau van de docenten is zeer goed. Ook de informele, familiaire omgeving is prettig. Je komt er graag.”

“Ik vond de lessen leuke en leerzame bijeenkomsten, waarbij veel inhoudelijke kennis op een begrijpelijke manier werd gepresenteerd. Echt een aanrader voor degene die meer wil weten over besturen van pensioenfondsen.”

Datum

3 september 2018

Opstap naar niveau A

Soms is het best pittig als je als deelnemer zonder enige pensioenkennis of -ervaring aan onze Registeropleidingen Geschiktheid Pensioenfondsen niveau A deelneemt. Zeker met de steeds toenemende eisen aan dit geschiktheidsniveau die de toezichthouder stelt.

Met deze ervaringen in ons achterhoofd willen we deelnemers die met de opleiding op niveau A hun entrée maken in de pensioensector een opstapje bieden. Zodat ze alvast wat kennis van de sector en de inhoud opdoen. Noem het een voorproefje. Of misschien wel Pre-A.

  • Pre-A biedt je handvatten om de opleiding op niveau A makkelijker te doorlopen.
  • Pre-A zorgt ervoor dat je beter voorbereid begint aan de Registeropleiding Geschiktheid Pensioenfondsen niveau A

Let wel even op. Deze nieuwe opleiding Pre-A is in tegenstelling tot onze Geschiktheidsopleidingen A en B niet SPEN gecertificeerd. Het is echt een voorproefje. Noem het een kijkje in de keuken.

En goed om te vermelden; alleen toegankelijk voor deelnemers die aansluitend de Registeropleiding Geschiktheid Pensioenfondsen niveau A gaan volgen bij Swalef.

De opleiding

De opleiding bestaat uit één dag, waarin alle 8 modules uit de Registeropleiding Geschiktheid Pensioenfondsen niveau A op hoofdlijnen aan bod komen en in vogelvlucht de revue passeren.

Deze 8 modules in de niveau A opleiding waar je dus in de Pre-A een voorproefje van krijgt, zijn opgesteld naar aanleiding van de zeven eindtermen zoals beschreven in de Handreiking geschikt pensioenfondsbestuur 2017 van de Pensioenfederatie. Uiteraard zijn kennis, inzicht en oordeelsvorming geborgd in de opleiding. Meer informatie over de Registeropleiding Geschiktheid Pensioenfondsen niveau A vind je terug op www.swalef.nl

De datum voor de Opleiding Geschiktheidsniveau Pre-A is 3 september 2018. En goed nieuws…er is nog plek.

Inhoud Opleiding Geschiktheidsniveau Pre-A

In vogelvlucht laat de docent in Pre-A de deelnemer dus kennismaken met de pensioensector en met de inhoud van de 8 modules:

  • Relevante wet- en regelgeving
  • Pensioenregelingen en pensioensoorten
  • Financieel technische en actuariële aspecten
  • Governance van een pensioenfonds
  • Administratieve organisatie, interne controle, uitbesteding en risicomanagement
  • Vermogensbeheer
  • Communicatie
  • Vaardigheden

Zodat de context wordt gegeven, de omgeving wordt geduid, kapstokken en handvatten worden aangereikt en begrippen worden benoemd en toegelicht. Het pensioenwoordenboek van Swalef dient als hulpmiddel en moet natuurlijk wel even vooraf bestudeerd worden. Tijdens de opleiding wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de behoeften van de deelnemers die daarna deelnemen aan de Registeropleiding Geschiktheid Pensioenfondsen niveau A.

Docent

Leo Witkamp AAG
Leo is een ervaren pensioenprofessional en werkzaam in de pensioensector vanaf 1976. Leo is op dit moment lid van de belanghebbendenorganen van Stap en was tot voor kort directeur bij Media Pensioendiensten. Hij heeft ruime ervaring met alle aspecten waar een pensioenfondsbestuurder mee te maken krijgt. Leo neemt je met zijn enthousiasme mee door het pensioenveld, en laat je zien wat pensioen betekent voor de deelnemer.

Details

Ontvangst: 09:00 uur
Start programma: 09:30 uur
Einde programma: 17:00 uur
Locatie: SWALEF, Polanerbaan 13e, Woerden

Kosten per deelnemer

Prijs: € 1.300,- excl. BTW, inclusief studiemateriaal en luxe broodjes.

Benieuwd naar je niveau? Doe dan de geschiktheidstoets.

Twijfel je aan het niveau waaraan je het beste kunt deelnemen? Doe dan de (digitale) geschiktheidstoets waarmee de parate kennis van de zeven deskundigheidsgebieden worden gemeten. Neem voor meer informatie gerust contact op met mijn collega Maritte van Munster, onze opleidingscoördinator (maritte@swalef.nl ).

Permanente educatie

Na afloop van de opleiding kan de deelnemer PE-punten aanvragen bij o.a. AG, FFP, NOPD, RB, NOvA, NBA. De toekenning van deze punten wordt bepaald door de betreffende instantie. Tevens verstrekt Swalef Academie-punten per lesuur, zodat de deelnemer in lijn met de Handreiking Geschikt Pensioenfondsbestuur 2017 zijn permanente educatie kan bijhouden.

De inhoud van de opleiding en de prijs zijn onder voorbehoud van wijzigingen.