Monica Swalef, Pensioenjurist en docent bij Swalef Pensioenjuristen en Academie

sep 02
Monica Swalef

“Je kan commentaar hebben op de sector, maar ik denk dat het belangrijk is dat je positief bijdraagt om het beter te maken.”

Monica is natuurlijk naast docent eigenaar van Swalef. Haar motto en dat van de organisatie ‘samen werken aan een hoger niveau’ komen dan ook overeen. Zie het als een wedstrijd zegt ze weleens. “In een wedstrijd moet je ook alles voorbereiden met je team. Dat geldt ook voor een docent. En dan weer op naar de volgende wedstrijd (opleiding).”

Vertel eens wat over je werk naast het lesgeven

Ik geef veel advies en begeleid projecten. Heel divers. Van alles komt voorbij. Veel transities op dit moment. Af en toe ben ik ook arbiter. En ik ‘manage’ natuurlijk de zakelijke ‘overall’ beslommeringen van Swalef. En dat zijn vaak weer hele andere bezigheden. Financiën, HR, marketing. De businessplanningen en van alles wat met collega’s voorbijkomt. Naast het werk ben ik ook druk met mijn gezin, ik heb 3 kinderen, een hond en een man.

Wat vind je leuk aan je werk? En waarom vind je dat zo leuk? Wat is jouw drijfveer daarbij?

Bij de advisering vind ik het heel erg leuk om klanten te begeleiden in hun traject en de juiste adviezen verstrekken, zodat resultaten worden bereikt. En vooral ook dat dit op tijd gebeurt. En dat als je werkgevers begeleidt, zij het zelf het ook echt goed gaan begrijpen. Hetzelfde geldt trouwens voor leden van een ondernemingsraad. Maar ook voor besturen van pensioenfondsen die we adviseren. Soms ook op governance gebied. Dat de materie echt gaat leven. Dat vind ik echt heel erg leuk om te doen. Zoals toen ik onlangs een verantwoordingsorgaan begeleidde. Dat is eigenlijk half opleiding en half advies. Ze begeleiden in hun rol, maar ook in hun omgang met de raad van toezicht. Hoe doe je dat en wie is waar voor verantwoordelijk? Dat gaat niet alleen over wetgeving, maar ook over gedrag.

En hoewel ik veel verschillende dingen doe, is dat wel de rode draad. Ook bijvoorbeeld in de aansturing van ons bedrijf. Daar gaat het ook om het enthousiasmeren van mensen. Ze leren dat ze van alles kunnen. Dat zij multi-inzetbaar worden en arbeidsmobiel. Eigenlijk gaat het dan om de regie houden over jezelf en je leven. Dat vind ik mooi. Ik word heel erg blij als het team heel goed loopt. Het zijn allemaal kleine schakels die met elkaar verbonden zijn. Iedereen moet weten wie wat doet. Ook in het klantcontact, want dat heeft iedereen. Dat maakt het werk ook super gevarieerd. En ik vind het leuk als mensen worden verzorgd. Collega’s net zo goed als klanten. Dat vind ik geweldig. Met elkaar. Ook met de externen die met ons werken. In een leuke sfeer. Wel strak, maar vooral leuk.

Werk je al lang in de pensioensector?

Al heel lang. Sinds 1993. Eerst in de buitendienst bij een verzekeraar. Dat was een mooie tijd. Daar had ik al contact met een heleboel klanten. Ik was veel onderweg en werkte continu samen. Vervolgens ben ik in 2000 een eigen zaak begonnen.

Droomde je daar vroeger al van dat je rechten zou gaan studeren?

Nee, ik ben eigenlijk per ongeluk rechten gaan studeren. Ik woonde in Rotterdam en wilde daar niet weg. Rechten paste direct als een jas. Vroeger wilde ik in de reclame. Daar was ik altijd mee bezig. In Rotterdam was mijn studie ook best economisch georiënteerd. Wat ik mooi vind is dat rechten eigenlijk de samenleving in een boekje is. Al de spelregels die je met elkaar afspreekt zijn vastgelegd in wet- en regelgeving. En ik vind het heel erg leuk om dat toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom maken we boeken, delen we kennis en schrijven we nieuwsberichten. Zodat het recht van iedereen wordt. En in een eigen zaak kun je dat allemaal combineren.

Sinds wanneer geef je les?

Eigenlijk al voordat ik met werken begon. Ik heb in mijn studententijd wedstrijd geroeid en daarna ben ik coach geworden. Op mijn 21e heb ik twee jaar een ploeg begeleid. Eigenlijk geef je dan ook les. Toen ik ging werken bij mijn eerste werkgever, vroeg ik na een week of er een boekje was van de werkzaamheden die ik toen deed. ‘’Dan is het vastgelegd voor iedereen die na mij komt. En dan kan ik het ook toelichten.’’ En zo ben ik eigenlijk gaan opleiden. Er kwam in die tijd ook een nieuwe wet. De wet pensioenverevening bij scheiding. Daar wist ik alles van en toen heb ik alle collega’s bij het bedrijf, maar ook alle klanten erover voorgelicht. Zowel met het schrijven van artikelen als het geven van opleidingen. Ik heb dus eigenlijk altijd geadviseerd en opgeleid. Niet te ingewikkeld. Met veel gesprekken en gewoon gezellig.

Wat vind je leuk aan het lesgeven?

Misschien had ik in het theater moeten gaan, want ik vind het heel erg leuk dat je dan echt ‘optreedt’. Voor grote of kleine groepen. Dat maakt niet uit. Wat me bij onze academie aanspreekt zijn de kleine groepen met heel veel interactie. Dat je echt ziet dat mensen het begrijpen. Anders kun je bij wijze van spreken beter een boek lezen. Dat ze zien dat het niet gortdroog is. En ja, als je dan later hoort dat ze er echt iets mee gaan doen en ook helemaal fanatiek worden, is dat gewoon geweldig.

Verhalen vertellen en ook naar verhalen luisteren past gewoon bij mij. Net als het delen van successen. En het blijft toch ook altijd spannend. Ik bereid mezelf ook altijd goed voor. Heb al mijn materialen altijd helemaal op orde. En net voordat het begint moet je helemaal in je focus en concentratie komen. Dus dat is een hele voorbereiding op het lesgeven. En als het dan afgelopen is merk je echt dat je een topprestatie hebt geleverd. Als het goed is gegaan is, word je echt blij.

Kun je in 1 of 2 zinnen zeggen wat de belangrijkste les is die je deelnemer altijd mee wilt geven?

Ik vind het belangrijk dat iedereen de stof bestudeert. Dat mensen zich goed voorbereiden. En dat je het na de opleiding nog een keer extra doorneemt. Dan valt alles op zijn plek. Houd het zelf ook bij en ga het ook toepassen. Dan wordt het echt van jezelf. En weet je wat ook handig is? Dat je aan andere collega’s uitlegt wat je hebt gehoord. Dan blijft de kennis ook meer bij je. Het is goed om je hersens aan het werk te zetten!

Hoe zou jij de Swalef Academie in 3 woorden beschrijven?

Geweldig natuurlijk! Maar serieus. Ik denk heel gastvrij. Altijd actueel. Wij schrijven alles tot op het moment dat de les wordt gegeven. Alle docenten trouwens. En het is vrolijk bij ons. En natuurlijk. Er wordt hard gewerkt. De stoom komt uit de oren van zowel de deelnemers als de collega’s aan het eind van de opleiding.

Wat zou je willen meegeven aan toekomstige deelnemers van de Swalef Academie? Waarom zouden zij voor Swalef moeten kiezen?

Omdat het hier heel intensief is. Je doet heel erg mee. Je kunt er echt mee aan de slag al tijdens de opleiding. Je kunt de kennis dus direct toepassen en vragen stellen. Je moet jezelf echt goed voorbereiden omdat je het interactiemoment met de docent dan echt optimaal kunt benutten. En hoewel we voor een goed effect best streng zijn, is het gewoon een heel prettige ambiance. Met altijd hele leuke deelnemers die er allemaal zin in hebben. Deelnemers die fanatiek zijn. Soort zoekt soort.

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.