Interview Diederik Kok - "Lesgeven heeft meerdere doelen"

jul 10

Vertel eens wat over je werk naast het lesgeven. Waar houd je je momenteel mee bezig? Waar ben je druk mee?

Ja, dat is een goede vraag. Op dit moment werk ik aan een instemmingsaanvraag voor een Ondernemingsraad. Dat gaat over een gewijzigde pensioenregeling en een gewijzigde pensioenuitvoerder. Maar er lopen altijd meerdere zaken tegelijkertijd.

Nu bijvoorbeeld ook een juridische documentencheck en een verplichtstellingszaak.

Op adviesgebied doe je natuurlijk heel veel. Noem eens een paar voorbeelden daarvan.

We zijn nu bijvoorbeeld druk met een pensioentransitie naar België. En met een aantal verplichtstellingszaken. Maar ook met een zogeheten transitietraject waarin een pensioenfonds wordt opgesplitst. Het ene deel naar bijvoorbeeld een APF en tegelijkertijd ook een deel naar een verzekeraar. Zo maar een paar voorbeelden. Want er speelt altijd van alles. We doen eigenlijk alles op pensioenrechtgebied.

En waarom vind je dat zo leuk? Wat is jouw drijfveer daarbij ?

Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is, zodat het aan de achterkant niet fout gaat. Mijn drijfveer daarin is het goed regelen van pensioen voor de bedrijven en fondsen die wij adviseren. Eigenlijk is dat het einddoel. En dan maakt het niet eens zoveel uit aan welke kant je staat.

Werk je al lang in de pensioensector?

Ja, ik werk al sinds 2003 in de pensioensector. Dat is voor mij redelijk lang.

Wat ben je gaan studeren? Wilde je dat altijd al?

Rechten. Ik ben de pensioenwereld ingerold via een bijbaan. En net als velen had ik vroeger niet zo veel over pensioenen nagedacht. Maar zo maakte ik kennis met de pensioenwereld. En  toen bleek het een heel leuk vakgebied te zijn. Eerst was ik meer operationeel bezig. Maar vervolgens opgeschoven richting het juridische vlak. Ook wel logisch gezien mijn juridische achtergrond.

Sinds wanneer geef je les?

Ik heb altijd wel veel presentaties gegeven, maar echt lesgeven doe ik sinds mijn start bij Swalef. Dat is dus sinds 2013.

Je hebt lesgegeven in verschillende dingen. Governance, Europese wetgeving. Sinds kort ben je gewisseld van module, van governance naar relevante wetgeving.

Ik geef nu module 1van de Geschiktheidsopleidingen A en B. Dat is inderdaad relevante wet- en regelgeving. En die doe ik met veel plezier. Pensioenactualiteiten, OR opleiding op pensioengebied, governance, masterclasses. En nog meer van dat soort zaken. Van alles op pensioengebied dus. Daar doceer ik graag over.

Wat vind je leuk aan het lesgeven?

Het heeft meerdere doelen. Ik vind het leuk als mensen met meer kennis naar buiten gaan, zodat ze hun werk op pensioenvlak beter kunnen doen. In wat voor hoedanigheid dan dat ook is. Dat vind ik belangrijk. Maar het houdt je daarnaast ook scherp. De wisselwerking tussen opleiden en adviseren is voor mij ideaal. Je kunt je advieswerk goed gebruiken bij de opleidingen. Want als je alleen theorie doceert, beklijft het ook minder. Maar ook andersom. Als je doceert dwingt het je ook om op de hoogte te zijn van de allerlaatste zaken. Dat moet natuurlijk sowieso, maar voor de klas staan is een extra motivatie om alles te willen weten. En het uitleggen van ingewikkelde pensioenmaterie is in de adviespraktijk net zo goed van belang.

Kun je in 1 of 2 zinnen zeggen wat de belangrijkste les is die je deelnemer altijd mee wilt geven?

Goeie vraag: wat geef ik mee? Daar moet ik nog even over nadenken. Maar dat iedereen in de sector weet wat er speelt en bijblijft is natuurlijk heel belangrijk.

Hoe zou jij de Swalef Academie in 3 woorden beschrijven?

Geweldig natuurlijk! Haha, maar serieus: lessen van uitstekende kwaliteit, betrokkenheid van de deelnemers en een ontspannen sfeer.

Wat zou je willen meegeven aan toekomstige deelnemers van de Swalef Academie? Waarom zouden zij voor Swalef moeten kiezen?

Om te beginnen om de zaken die ik met noemde. Omdat het inhoudelijk goed is. Met goede lesmaterialen, die tot op de laatste dag up-to-date zijn. Het zijn kleine groepen en er wordt actieve deelname verwacht. In die zin is het niet vrijblijvend. Ook omdat je een toets af moet leggen trouwens. Dat maakt het ook onderscheidend ten opzichte van andere opleidingen. We werken met goede docenten in een intensief, maar wel te overzien traject. Binnen 5 maanden kun je de Geschiktheidsopleiding afronden.

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.