Interview | Docent Marc Vijver: "Ik vind het heel leuk om mensen mee te nemen in een proces"

nov 23

Marc Vijver | doceert de Leergang niveau B+ | Verdieping Vermogensbeheer en Module 6 Vermogensbeheer bij de Registeropleidingen niveau A en niveau B

Vertel eens wat over je werk naast het lesgeven. Wat doe je? En waarom vind je dat zo leuk? Wat is jouw drijfveer daarbij?

“Ik ben oprichter en mede-eigenaar van The Index People Vermogensbeheer. Daarin werken wij voor verschillende klantgroepen, variërend van particuliere klanten tot hoger vermogende particulieren via family offices, stichtingen, verenigingen, en ook pensioenfondsen. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ik vind nieuwe dingen altijd tof: iets opbouwen vind ik erg leuk, en er is veel te leren.”

Werk je al lang in de pensioensector?

“Ik werk nu ongeveer een jaar of tien in de pensioensector. In het effectenvak werk ik al sinds 1989, dus bijna dertig jaar. Al heel lang.”

Droomde je daar vroeger al van?

“Nee, helemaal niet. Het effectenvak ben ik echt per ongeluk in gegaan. Ik ging gewoon een keer voor een rondleiding naar de beurs en had nog nooit nagedacht of ik daar zou willen werken. Toen iemand mij dat vroeg, dacht ik: ‘ik zeg maar ja’. Zo kwam ik daar terecht. Ook het werken in de pensioensector is eigenlijk vanzelf gekomen. Een pensioenfonds belde ons met een beleggingsvraagstuk. Zo zijn wij in deze sector aan de slag gegaan en ben ik ook pensioenfondsbestuurder geworden. Een andere bijbaan die ‘per ongeluk’ zo is gekomen. Ik wilde wel altijd ondernemer worden. Dat was voor mij wel duidelijk.”

Sinds wanneer geef je les? 

“Ik geef sinds 1996 les. In mijn eerste fase heb ik veel lesgegeven over derivaten en risicobeheer. Ik had toen een optiebeursbedrijf dus het ging over opties en futures, prijsvorming et cetera. Nu, de laatste tijd bij Swalef, gaat het met name over het beleggingsproces voor pensioenfondsen.”

Wat vind je leuk aan het lesgeven? Wat maakt het voor jou speciaal?

“Ik vind het heel leuk om mensen, net name in kleine groepen, mee te nemen in een proces en om te kijken hoe ze ergens tegenaan kijken en wat hun denkwijze is. Het is heel speciaal als zij enthousiast zijn en hierop reageren. Het één op één contact heeft ook mijn voorkeur.”

Heb je een leuke anekdote van iets dat je tijdens een les hebt meegemaakt?

*lacht* “Dat kun je beter aan de deelnemers vragen. Een echte anekdote heb ik niet. Ik heb weinig gekke dingen meegemaakt.”

Kun je in 1 of 2 zinnen zeggen wat de belangrijkste les is die je deelnemer altijd mee wilt geven?

“Voor Vermogensbeheer is het eigenlijk best wel simpel wat mensen moeten kunnen. Je moet van een PUSH-model, een aanbieder die je iets opdringt en zegt “dit heb je nodig”, naar een PULL-model kunnen gaan. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je nodig hebt en waarom. En ook vooral wat je níét nodig hebt. Het is goed om te weten wie welk belang heeft en wat voor jouw deelnemer iets bijdraagt en wat niet.”

Hoe zou jij de Swalef Academie in 3 woorden beschrijven?

“Het woord ‘warm’ komt gelijk in mij op. En persoonlijk. Dat zijn al twee woorden, maar wel in hetzelfde straatje. Er wordt bij Swalef heel perfectionistisch gedacht over veel dingen. Dat vind ik erg goed, want dat doe ik zelf ook. Swalef is hier ook veeleisend in. Een goede zaak.”

Wat zou je willen meegeven aan toekomstige deelnemers van de Swalef Academie? Waarom zouden zij voor Swalef moeten kiezen?

“Er wordt hier in kleine groepen heel persoonlijk gewerkt in plaats van een wat meer afstandelijke vorm die redelijk statisch is. Er is hier veel interactie en veel ruimte voor vragen en discussie. Daarin onderscheidt Swalef zich van andere opleidingen.”

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.