Interview | Docent Jacob Schoenmaker: "Ik vind het leuk om over mijn vak te praten en met de materie te stoeien"

mrt 01

Jacob Schoenmaker | doceert module 7  ‘Vermogensbeheer’ van de Registeropleidingen geschiktheidsniveau A en B 

Jacob is naast docent bij Swalef werkzaam voor pensioenfondsen. Bovendien presenteert hij al 16 jaar één dag in de week voor RTL Z het financiële nieuws vanaf de Beurs in Amsterdam.

Vertel eens wat over je werk naast het lesgeven. Wat doe je? En waarom vind je dat zo leuk? Wat is jouw drijfveer daarbij?

“Sinds 1991 ben ik al voltijd met economie en beleggen bezig. Naast mijn werk voor pensioenfondsen presenteer ik ook al 16 jaar één dag in de week voor RTL Z het financiële nieuws vanaf de Beurs in Amsterdam. Dat zorgt voor een superleuke afwisseling op het werk op kantoor of op dit moment vanuit huis.”

“Ik vind het gewoon heel leuk om over mijn vak te vertellen.“

Werk je al lang in de pensioensector?

“Sinds 1999 beheer ik al pensioengeld. Ik begon als portefeuillemanager, bij een grote vermogensbeheerder. Je krijgt dan een mandaat van pensioenfondsen en daarbinnen ga je vooral op zoek naar mogelijkheden om rendement toe te voegen. Acht jaar later maakte ik de overstap als hoofd beleggingen van een pensioenfonds. Vanaf dat moment mocht ik dus als klant bij wijze van spreken mijn ex-collega’s controleren. Deze verandering van rol maakte ook dat ik mij veel meer bewust werd van de belangrijke rol die pensioenverplichtingen spelen. Daarmee verschoof mijn focus juist naar het beperken van risico’s en daarmee de speelruimte binnen de mandaten. Ik ben dus al sinds 1999 bekend met de pensioenwereld en voel me daarin als een vis in het water.”

Droomde je daar vroeger al van?     

“Ik wist lange tijd eigenlijk niet wat ik wilde worden. Ik was geen uitmuntende leerling totdat ik op het VWO in aanmerking kwam met het vak economie. Toen haalde ik voor het eerst zonder al te veel inspanning een tien. Wanneer je opgroeit in een ondernemersgezin, krijg je vanzelf economische principes met de paplepel ingegoten. Mijn vader belegde ook en begreep als ondernemer de economische principes. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde studeren en ook daarna heeft het me ontzettend veel werkplezier gebracht. Het is de beste keuze uit mijn leven geweest om economie te gaan studeren. Eh, nou ja op de keuze van mijn partner na dan ;-).”

Sinds wanneer geef je les?

“Op mijn 15e werd ik door een scholier die een paar klassen lager zat gevraagd om bijles te geven. Het aantal bijlesleerlingen groeide vanzelf en het werd mijn bijbaan. Tijdens mijn studententijd werd ik door een hoogleraar gevraagd te doceren aan werkgroepen. Dat heb ik zowel op de economie- als ook rechtenfaculteit jarenlang mogen doen. Eigenlijk is lesgeven altijd een rode draad in mijn cv geweest. Tijdens mijn werk voor pensioenfondsen geef ik graag presentaties (ook aan aspirant-bestuurders). Voor mijn werk bij RTL Z leg ik dingen uit aan een publiek met een verschillend kennisniveau, dat eigenlijk ook een soort lesgeven is. Daarnaast verzorg ik meer dan twintig jaar lezingen en fungeer ik regelmatig als dagvoorzitter.”

Wat vind je leuk aan het lesgeven? Waarom doe je het? En wat maakt het voor jou speciaal?

“Ik vind het leuk om over mijn vak te praten en met de materie te stoeien. Dat vind ik ook een niet te onderschatten uitdaging. Om de stof begrijpelijk te kunnen uitleggen, moet je namelijk ver boven de materie staan. Het vereist zeker in het begin ook echt een goede voorbereiding. Bovendien heb ik tijdens het lesgeven voor Swalef direct interactie met de ontvangers. Dan kan ik zien of mensen me volgen, of dat ik juist te snel ga. Je hoort ook of er om een grapje wordt gelachen. Tijdens het presenteren voor RTL kijk ik in een zwart gat (de camera) en dan is interactie met het publiek een leuke afwisseling.”

Wat is de belangrijkste les die jij een deelnemer mee zou willen geven?

“Ik wil allereerst meegeven dat beleggen ontzettend leuk is! Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar het is in mijn optiek veruit het leukste onderdeel wat je kunt doen bij een pensioenfonds. Er komt van alles samen en het is daarom heel breed. Je kunt via het beleggingsbeleid bijvoorbeeld ook een grote maatschappelijke invloed uitoefenen. Ik werk momenteel bijvoorbeeld voor een pensioenfonds dat belegt in een recent gebouwd windmolenpark, dat kan voorzien in meer dan 2% van de Nederlandse energiebehoefte. Het is erg leuk om te zien dat je hiermee een maatschappelijke bijdrage kunt leveren aan de energietransitie.

Verder hoop ik deelnemers klaar te stomen voor de toetsing bij DNB. Ik wil ze tips geven voor dat gesprek, bijvoorbeeld wanneer deelnemers hier vastlopen. Je hoeft niet alle ins en outs van de beleggingsportefeuille van jouw pensioenfonds te kennen, als je maar wel weet waar de oplossing of het antwoord te vinden is.”

Wat zou je willen meegeven aan toekomstige deelnemers van de Swalef Academie? Waarom zouden zij voor Swalef moeten kiezen?

“Ik ben pas sinds kort begonnen als docent bij Swalef. Toch kan ik zeggen dat het contact wat ik tot nu toe met Swalef heb gehad erg informeel en toegankelijk was. De mensen die ik heb leren kennen zijn enthousiast, wat zorgt voor een prettige sfeer van samenwerking. Bovendien heeft Marc Vijver mij gevraagd om bij Swalef les te geven. Marc heb ik hoog zitten. Dus ja, dan ga ik ook op zijn goede ervaringen met Swalef af.”

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.