Interview | Docent Ben Schuurman: "Het geldt voor zowel de docenten als de deelnemers: we leren van elkaar"

feb 01

Ben Schuurman | doceert de Masterclass niveau E | Fiscale actualiteiten

Ben is naast docent bij Swalef voorzitter van het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst. Hij communiceert met de kennisgroep pensioenen rechtstreeks met onder andere pensioenfondsen, verzekeraars en pensioenadviseurs. Ben verzorgt cursussen op persoonlijke titel en namens de Belastingdienst, op universiteiten en in pensioenkringen. Ben heeft veel ervaring met meerdere fiscale kennisgebieden.

Vertel eens wat over je werk naast het lesgeven. Wat doe je? En waarom vind je dat zo leuk? Wat is jouw drijfveer daarbij?

“Ik werk al 43 jaar bij de Belastingdienst. Daar hebben we een kennisstructuur, waarin fiscaal specialisten op verschillende kennisgebieden werkzaam zijn. Deze deskundigen werken samen in kennisgroepen en ik ben voorzitter van de kennisgroep pensioenen. Ik stuur hen aan. Het bijzondere aan onze kennisgroep is, dat wij rechtstreeks communiceren met externe partijen, zoals pensioenfondsen, verzekeraars, pensioenadviseurs en noem het maar op.

Naar buiten toe zijn wij bekend als Centraal Aanspreekpunt Pensioenen en publiceren we op onze site (www.belastingdienstpensioensite.nl) vragen en antwoorden (V&A). In die V&A’s geven we antwoorden op algemene vraagstukken over allerlei fiscale onderwerpen.”

Werk je al lang in de pensioensector?

“De kennisgroep pensioenen bestaat al sinds 1993, hoewel het toen nog een werkgroep heette. Ik ben lid geworden in 1994, net voordat het rapport van de commissie Witteveen werd gepubliceerd. Sinds 1998 heet het kennisgroep en sinds het Besluit van 13 april 2001 nr. CPP2001/872M, zijn wij officieel als Centraal Aanspreekpunt Pensioenen ingesteld.”

Droomde je daar vroeger al van?                                              

“Wat denk je? Nee, vroeger wilde ik sportleraar worden of naar de politieacademie. Ik heb zelf een tijd lang als windsurfinstructeur gewerkt en daar veel plezier aan beleefd. Zeil- en surflessen geef ik overigens nog steeds. Dat vind ik heel leuk, ook om met jongere mensen te werken.

Toen ik zelf nog jong was, ben ik als postjongen begonnen bij de Belastingdienst. Dat was niet mijn ambitie. Ik wilde graag naar een andere opleiding maar ik was nog te jong. Ik kwam dus bij toeval bij de Belastingdienst. Tot ik zag hoeveel opleidingsmogelijkheden de Belastingdienst had. Toen heb ik onder andere een middelbare fiscale opleiding gedaan, HBO Fiscaal en Fiscaal recht. Ik kreeg dus de mogelijkheid om carrière te maken en heb die kans gegrepen. Daar heb ik ook nooit spijt van gehad.”

Sinds wanneer geef je les?

“In 1994 ben ik begonnen met lesgeven. Sinds 1996 bijvoorbeeld nog voor Kluwer. Lesgeven doe ik voor meerdere opleidingsinstituten zoals bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, bij de Erasmus Universiteit o.a. de Masterclass Financiële planning, en in meerdere pensioenkringen. Dat doe ik zowel in- als extern, dus namens de Belastingdienst maar ook zelfstandig. Bij Swalef geef ik al zeker tien jaar les.”

Wat vind je leuk aan het lesgeven? Waarom doe je het? En wat maakt het voor jou speciaal?

“Ik vind het leuk om kennis over te dragen. Ik neem het voorbeeld van windsurfen. Iemand stapt op zo’n surfplank en valt daar steeds vanaf, totdat het moment komt dat diegene de juiste vaardigheden en trucjes beheerst en het lukt. Het gevoel dat iemand na een dag oefenen zomaar met een zeilplank het meer over kan en ook weer terug komt, is geweldig. Mensen daarin meenemen is heel mooi. Dat geldt ook bij het lesgeven over de fiscaliteit rond pensioen. Als je dan lesgeeft en zo af en iemand ziet opveren, aantekeningen maken, van ‘oh, dit is belangrijk, dit moet ik weten’, dat vind ik dan mooi. Dat je stof zo kan overbrengen dat men er enthousiast van wordt.

Net zo is het erg boeiend om aan mensen uit te leggen hoe de fiscale wetgeving rondom pensioenen werkt. Soms vinden mensen de toepassing van de fiscale regels onredelijk, tot ik de achtergronden uitleg. Hoe komt die belastingdienst daar nu bij en waar sturen we op? Als ik dat dan heb verteld zien ze de redelijkheid meestal wel in. Dat voelt voor mij als een succes.”

Heb je een leuke anekdote van iets dat je tijdens een les hebt meegemaakt?

“In 2017 gaf ik een gastcollege voor masterstudenten van de Erasmus Universiteit. Je weet wel, zo’n klas vol jonge mensen die helemaal niets van pensioen afweten. Het is toch nog ver weg. Een bijzondere uitdaging. Ik had mij goed voorbereid en wilde hen de basiskennis bijbrengen. Maar ik kreeg vragen waarvan ik dacht: wat is in hemelsnaam het verband tussen die vraag en fiscale pensioenwetgeving? Dat opende voor mij een deur, waardoor ik zag dat wij “pensioendeskundigen” ons echt beter moeten proberen te verplaatsen in de wereld van de niet-deskundigen. Pensioen is voor velen moeilijk en ondoorzichtig. Daardoor realiseerde ik me dat ik het iets anders moest bekijken. Dat je je moet inleven in iemand die geen idee heeft bij het woord ‘pensioen’.

Een praktijkvoorbeeld van Swalef is het kinderboek ‘Niels en het geldmysterie’. Een initiatief waar ik blij van wordt. Dat soort dingen moeten we als sector echt veel vaker doen. Bijvoorbeeld in het onderwijs langsgaan en veel meer aan jonge mensen uitleggen wat pensioen is. Dat vind ik belangrijk.”

Hoe zou jij de Swalef Academie in 3 woorden beschrijven? En waarom zouden toekomstige deelnemers voor Swalef moeten kiezen?

“Er wordt gewerkt in kleine opleidingsgroepen, waardoor er voldoende ruimte is voor interactie. Dat maakt het tegelijkertijd ook een uitdaging. Er komen bij Swalef veel deskundige deelnemers. Iedereen krijgt daardoor ook optimaal de ruimte om van elkaar te leren. Dat geldt voor zowel de docenten als de deelnemers: we leren van elkaar. Dat vind ik erg goed hier en ook een reden om voor Swalef te kiezen. In drie woorden: kleine opleidingsgroepen, interactief en leerzaam.”

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.