Frank de Klerk, docent bij Registeropleiding niveau A en B | Module 8

mrt 11
Frank de Klerk

Naast docent bij Swalef is Frank sinds januari 2012 trainer, (team)coach en talentmanager bij de HDLG Groep. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten en benutten van het talent dat aanwezig is binnen een organisatie. En hoe je dit talent kunt inzetten om de ambities te realiseren in een inspirerend werkklimaat. Zo laat je het doen gebeuren! Frank is actief bij organisaties die het beste uit hun mensen willen halen. Zowel op organisatie, team als individueel niveau. Hij past dus uitstekend bij Swalef 🙂

Vertel eens wat over je werk naast het lesgeven bij Swalef. Wat doe je? En waarom vind je dat zo leuk? Wat is jouw drijfveer daarbij?
“Naast het geven van Module 8 Vaardigheden bij de Registeropleidingen niveau A en B bij Swalef, geef ik veel teamtrainingen. Tijdens een teamsessie krijgen mensen veel meer inzicht in elkaars behoeften en talenten. Ze begrijpen elkaar hierdoor beter en zijn in staat om elkaars talenten te benutten. Dat geeft ook mij veel energie als een team beter gaat draaien en met meer plezier meer resultaat behaalt. Wij werken met directies, afdelingsteams en projectteams. Mijn drijfveren hierbij (en natuurlijk ook als ik lesgeef bij Swalef) zijn: werken met mensen, Resultaatgericht, Creativiteit en Positiviteit.

En wat verder ook heel leuk is…we zitten met de HDLG Groep in een boerderij te Soest, pal naast een wijnboerderij. De sfeer is altijd erg aangenaam en informeel. Nadat de resultaten geboekt zijn nemen we na afloop een drankje en een hapje. Leren en lachen is in mijn ogen een perfecte combinatie.

Droomde je daar vroeger al van?
“Ik had geen specifiek beroep voor ogen, maar wist wel dat ik wilde reizen en afwisseling nodig had. Ook was ik altijd onderzoekend en ging daarom de technische kant op. Al snel schoof dat meer richting de IT. Doordat ik het ook leuk vond om nog meer met mensen samen te werken heb ik gekozen voor een commerciële rol. Op dat moment werd ik ook gevraagd om mensen te gaan trainen. Daar werd ik blij van! Ook het opzetten en begeleiden van nieuwe teams kwam op mijn pad. En een jaar voordat ik veertig werd, heb ik gekozen voor het ondernemerschap als trainer & coach. Om vervolgens acht jaar geleden te starten met de HDLG Groep wat nu een leuke club is geworden met twaalf professionals.

Sinds wanneer geef je les/trainingen?
“Coachen en trainen doe ik nu alweer 16 jaar. De laatste 8 jaar ben ik vooral bezig met talentontwikkeling en teamtrainingen. Ik geef bij Swalef sinds 2014 met veel plezier de Module 8 Vaardigheden.” Een module die afwijkt van de overige modules, omdat in deze module het gedrag van mensen centraal staat. Zo wordt in deze laatste module alle kennis en vaardigheden die in de eerdere modules zijn opgedaan met elkaar verbonden. Het juiste gedrag van mensen in de rol die ze (gaan) vervullen is tenslotte essentieel.

Heb je een leuke anekdote van iets dat je tijdens een training of les hebt meegemaakt?
Flink wat jaren geleden gaf ik een training aan een team van leidinggevenden uit de logistieke sector. Op weg naar mijn training hoorde ik op de radio dat er een ZOAB cleaner omver was gereden. De ZOAB cleaner lekte hierdoor olie waardoor er een tweede ZOAB cleaner de rommel van de eerste op moest ruimen. Het was hilarisch filenieuws op de radio. Aangekomen op de trainingslocatie miste er één deelnemer. Uiteindelijk kwam hij om 11.30 binnengestrompeld. De betreffende deelnemer bleek ook nog ’s nachts te werken als chauffeur op de vrachtwagen. Hij was in slaap gesukkeld en tegen … een ZOAB cleaner aangebotst. Hij is door de politie naar huis gebracht, gaan douchen en meteen in de auto gesprongen om naar de training te gaan. Voor dat hij bij ons aan kwam heeft hij nog een uur in de file gestaan, die hij ‘s nachts zelf had veroorzaakt. Naast dit achteraf komische verhaal zegt het ook wat over de enorme betrokkenheid van deze man bij zijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Kun je in één of twee zinnen zeggen wat de belangrijkste les is die je deelnemers altijd mee wilt geven?
“De les die ik in de kern mee wil geven aan bestuurders, directies of leidinggevenden is: hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe beter het draait. Als je echt helder bent in wat je van de organisatie of het team verwacht en duidelijk bent over de richting, dan hoef je als directie of leidinggevende slechts te faciliteren. En meer niet. Zorg dat je zelf het voorbeeld bent door het gedrag te laten zien wat je van anderen ook verwacht.”

Hoe zou jij de Swalef Academie in 3 woorden beschrijven? En waarom zouden toekomstige deelnemers voor Swalef moeten kiezen?
“Persoonlijk, professioneel en plezier. De drie P’s! *lacht* Het contact met Swalef is altijd heel professioneel en alles staat altijd netjes klaar voor de les. De details kloppen altijd. Dat vind ik heel fijn. Er is ook veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers en docenten. Er wordt met plezier gewerkt en dat merk je in alles.

Daarnaast zijn de lessen bij Swalef erg praktisch. Er wordt met cases gewerkt, en dus wordt er niet alleen droge stof gedoceerd. Het is niet alleen weten maar ook snappen en toepassen. Dat maakt deze opleidingen bij Swalef zo waardevol voor de deelnemers.

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.