Blog | Risicomanagement - door Gisella van Vollenhoven-Eikelenboom

jun 15

Printen?
Download hieronder het pdf bestand.

Download PDF blog

Geschreven door: Gisella van Vollenhoven-Eikelenboom.

De Leergang Risicomanagement en governance i.v.m. IORP II, niveau B+, start op 30 oktober bij Swalef.

Risicomanagement

Voor een risicomanager zijn crises altijd interessante tijden.
Tijden waarin de buffers geen dood-geld blijken, contingency-plannen niet voor niks zijn gemaakt en slecht-weer scenario’s een grotere probability hebben dan gedacht. En daarmee kan een risicomanager zijn belang weer eens onderstrepen.
Want laten we eerlijk zijn, als alles goed gaat (en dat was nog maar enkele maanden geleden het geval), dan moet je als riskmanager tegen de stroom in vertellen dat buffers nuttig en nodig zijn, dat contingency-plannen echt van pas komen (alleen weet je niet precies wanneer) en dat scenario- denken niet zozeer gaat om de discussie  of een bepaald scenario zich ook echt zo zal voordoen, maar wat je zou kunnen doen om de impact ervan te verminderen.

Risicomanagement draait uiteindelijk om keuzes maken; onderbouwde, getoetste en gedragen keuzes.
Welke risico’s ben je bereid te nemen; of eigenlijk welke risico’s willen pensioenfondsdeelnemers (en de verschillende groepen daarbinnen) en de werkgevers dragen?
Hoe groot mag de kans binnen het fonds zijn dat er evt gekort moet worden, en wat zijn we bereid daarvoor te betalen middels een lager verwacht rendement?
Hoe goed moet de helpdesk bereikbaar zijn, moeten systemen beschikbaar zijn, hoeveel fouten mogen er in een pensioenadministratie?
Bij welke partij(en) willen we onze belangrijkste activiteiten als administratie en vermogensbeheer uitbesteden; welke eisen stellen we dan en hoe borgen we dat we daar voldoende zicht en grip op hebben.
Daarbij draait het niet alleen om geld, maar ook om bijvoorbeeld wensen ten aanzien van een pensioenregeling (hoe complexer en hoe meer overgangsregelingen, hoe groter immers de foutkans is).
En die keuzes zijn niet altijd makkelijk. Want we willen graag en een hoog rendement en geen risico; en die overgangsregelingen en een foutloze administratie.

Als risicomanager de schone taak om zijn/ haar kennis en kunde in te zetten om onafhankelijk inzicht te bieden in de consequenties van keuzes, kritisch te blijven, advies te geven en daarmee samen met het bestuur een voor dat fonds optimale keuze te maken.

Kort profiel

Gisella van Vollenhoven-Eikelenboom

Non-executive director | Pensioenen | Verzekeringen | Banken | Riskmanagement | Actuaris.

Disclaimer
Swalef streeft er naar de informatie correct en actueel te verstrekken. Aan de informatie die is verstrekt kunnen echter geen rechten worden ontleend.
Swalef aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud en de informatie in dit nieuwsbericht.